A máj működése és betegségei

 A máj a szervezet anyagcsereközpontja, méregtelenítésért felelős fő szerv. A beérkező vért tisztítja, közben koleszterint termel az epe előállításához, felelős a véralvadásért, keményítőt tárol, hogy szervezetünk megterhelés esetén a szükséges energiákat biztosítani tudja.

A kedvezőtlen körülményeket sokáig jól tűri, végleges károsodása azonban végzetes lehet, akár halált is okozhat. Az epe és a máj szoros anatómiai egységet alkot szervezetünkben. A máj a has jobb oldali részén helyezkedik el, ennek alsó felszínén található az epehólyag. A májkaputól a patkóbél felé húzódik a fő epevezeték.

Az epe nagyon fontos szerepet játszik a zsírok emésztésében.  

Az epekövesség tünetei:

epegörcs:  jobb bordaív alatti görcsös (enyhülő-erősödő) fájdalom, mely a hátba, a jobb vállba sugározhat;

hányinger, hányás; böfögés;

nem típusos panaszok: teltségérzés, puffadás, bizonyos ételek fogyasztása után  
 

A vér a májba két helyről érkezik: a belekből és a szívből. A bélfalat  sok vékony ér, kapilláris hálózza be – ezen keresztül szívódnak fel a bevitt tápanyag alkotóelemei. Ez alatt az út alatt átalakulnak a megemésztett tápanyagok és a káros anyagok. A szív felől a májartérián keresztül érkezik a májba a vér, ez szállítja az oxigént, amely a májszövetet működésben tartja. Található még benne – egyebek mellett – koleszterin, ennek feldolgozására szintén a májban kerül sor. A két helyről érkező vér ezután összekeveredik, és a májvénán átáramolva visszajut a szívbe.

  ALKOHOLOS MÁJBETEGSÉG (ZSÍRMÁJ, MÁJZSUGOR)

 Férfiaknál 40 g/nap, nőknél viszont már 20 g/nap mennyiségű alkohol tartós fogyasztása is májkárosodáshoz vezet! Az alkoholos májkárosodás a túlzott mértékű alkoholfogyasztás következtében kialakuló szöveti károsodás a májban. Az összes májbetegség kb. felének hátterében alkoholfogyasztás áll. Az alkohol okozta májkárosodásnak három stádiuma van. Ezekben a szakaszokban eltérőek a tünetek, a kezelés és a prognózis is.

Általános tünete a fáradtság, gyengeség, hányinger, étvágytalanság, fogyás. A bőrön különböző elváltozások jelenhetnek meg. A pókszerű, hálózatos értágulat, gyakori a tenyerek és a talpak vöröses színeződése, a bőr elvékonyodása, viszketése.  

 A sárgaság sokszor csak a szemen figyelhető meg. A hormonális rendszer működése is zavart szenved: férfiakban nőies jegyek megjelenése (csökkent szőrzet, a mell megnagyobbodása) és potenciazavar alakulhat ki, nőkben menstruációs zavarok léphetnek fel. A betegség előrehaladásával a májfunkció egyre inkább kimerül. Ekkor már a szövődmények kialakulása is észlelhető. Fokozódik a sárgaság (icterus), vérzékenység lép fel, a beteg lefogy, májkóma alakulhat ki. A véráramlás átalakulása miatt a nyelőcsőben vénatágulatok képződhetnek, melyek megrepedése súlyos, életveszélye vérzést okozhat. Ugyancsak a véráramlás zavara miatt alakul ki a hasi folyadék. Késői szövődményként májdaganat keletkezhet.
 A testünkben megtalálható koleszterin majdnem felét a máj állítja elő, csak a fennmaradót visszük be az elfogyasztott táplálékkal. A máj termelte koleszterin nagyon fontos, az epe előállításához nélkülözhetetlen, 80 százaléka ennek megtermelése közben fel is használódik. A májban kiválasztott epe az epehólyagban kerül raktározásra, és egészen addig itt is van, amíg a szervezet az emésztéshez fel nem használja. A koleszterin termelése mellett a máj a megemésztett ételekből kiválasztott anyagok átalakításáért felelős, fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat készít belőlük. A májban keményítő, pontosan glikogén is raktározódik: amikor a szervezetnek szüksége van rá, mert fokozott fizikai vagy agyi megterhelés éri, szőlőcukorként, azaz glükózként kerül a véráramba, és megemeli a vércukorszintet.