Mikor forduljunk nőgyógyászhoz?

 

Évente legalább egyszer szűrővizsgálat céljából.

 

-Kismedencei fájdalom

Ha a fájdalom nincs összefüggésben a menstruációs görcsökkel, illetve nincs semmilyen más betegség - húgyúti fertőzés -, mely okozhatja a kismedencei fájdalmat, mindenképpen forduljon orvoshoz!

A hirtelen jelentkező, erős alhasi fájdalom egyaránt utalhat petefészekcisztára, méhen kívül terhességre, de nemi úton terjedő betegségek által okozott kismedencei gyulladásra is. A fájdalom pontos kiváltó okát a nőgyógyász állapítja meg tapintásos, illetve ultrahangvizsgálat segítségével.

-Csomó a mellben:

mellben kialakuló csomók hátterében szintén többféle ok húzódhat meg. Amennyiben rendszeresen tapasztalja a menstruációt megelőzően, valószínűleg nem kell megijedni. Amennyiben daganatról van szó, úgy a korai diagnózis és a sikeres orvosi beavatkozás életmenő lehet.

-Rendellenes vérzés

Bár gyakran a hormonális szabályozás problémái okozzák a menstruációs ciklustól függetlenül jelentkező vérzést, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni a panasszal.

-Hüvelyfolyás:

Normális esetben is előfordul a menstruációt megelőzően, vagy követően. Amennyiben azonban a szokásostól eltér, panaszt okoz, érdemes orvoshoz fordulni. Az időhúzás nem megoldás, a partner is könnyen megfertőződhet. Az időben nem kezelt betegség súlyos szövődményekkel járhat.

 

Amit az orvos megkérdez:

 

-       az utolsó menstruáció első napja

-       a páciens él-e nemi életet ( az esetleges fertőzések lehetséges okainak felderítésére)

-       a rendszeresen szedett gyógyszereket

-       családban előforduló betegségeket

-       terhesség, szülések száma