Hétfő - Péntek 09:00 - 17:00

Szombat - Vasárnap - ZÁRVA

+36 84 696 303, +36 30 422 5879

info@siomedical.hu

8600 Siófok

Semmelweis u. 1.

Kövessen minket

Gasztroenterológia

Belgyógyászet - gasztroenterológia

gasztroenterológia az emésztőrendszerrel, illetve annak betegségeivel foglalkozó tudományág.  Ide tartoznak a nyelőcső, a gyomor, a vékony- és vastagbél, a máj, a hasnyálmirigy, az epehólyag- és epevezeték betegségei. A gasztroenterológus szakorvosok e betegségek felismerésével, a diagnózis felállításával és kezelésével foglalkoznak.

Mikor kell gasztroenterológushoz fordulnunk?

Emésztéssel vagy emésztőszervekkel kapcsolatos panasz esetén  pl.: gyomorégés, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, enyhe hasi fájdalom, fokozott bélkorgás, rossz szájszag, étkezés utáni teltségérzés. Súlyosabb tünetek esetén azonban mihamarabb szakorvoshoz kell fordulni( akaratunktól független fogyás, nyelési zavar, hányás, erős hasi fájdalom, fekete vagy véres széklet, vashiányos vérszegénység, nem fertőző eredetű sárgaság, emésztőszervi panaszokhoz társuló láz).

A panaszok hátterének pontos felderítéséhez gyakran endoszkópos (tükrözéses) vizsgálat szükséges, amely manapság akár altatásban is végezhető. Ezek  segítségével a gyomor- és bélrendszer olyan apró elváltozásai is felfedezhetők, amelyek más vizsgálati módszerrel  észrevétlenek maradnának, mód van szövettani vizsgálatok végzésére, gyulladásos elváltozások felderítésére.

Nagyon fontos a megelőzés!

A végbél és vastagbél daganatok döntő többsége úgynevezett rákmegelőző állapotból, jóindulatú elváltozásokból, polypokból alakul ki. Ez a folyamat több évig is eltarthat. Ha a betegséget ebben a stádiumban fedezik fel, akkor szinte 100%-os a gyógyulás esélye. A vastagbél szűrővizsgálatának legmegbízhatóbb eszköze az endoscopos kivizsgálás, a vastagbéltükrözés (colonoscopia), melynek során lehetőség van mintavételre, endoscopos eltávolításra is. Lényeges tehát, hogy mindig időben forduljunk orvoshoz, hogy az alapos kivizsgálást és célzott kezelést követően ismét teljes, panaszmentes életet élhessünk.

Gasztroenterológiai vizsgálatok:

Rendelésen belül végzett speciális vizsgálatok:

gyomortükrözés (gastroscopia)

vastagbéltükrözés (colonoscopia)

gyomor és vastagbél polypok eltávolítása (polypectomia)

vastagbél rák szűrés (székletvér szűrőteszt + kockázatfelmérés)