Hétfő - Péntek 09:00 - 17:00

Szombat - Vasárnap - ZÁRVA

+36 84 696 303, +36 30 422 5879

info@siomedical.hu

8600 Siófok

Semmelweis u. 1.

Kövessen minket

MRI vizsgálat

Mi az az MRI?

Az MRI a Magnetic Resonance Imaging, azaz mágneses rezonanciás képalkotás kifejezés rövidítése.

A mágneses rezonanciás vizsgálat (MRI) egy igen új módszer az emberi test szerveinek igen érzékeny vizsgálatára. Az MRI vizsgálat a szervezet folyadéktereinek mágneses térben történő megváltozott viselkedésén alapszik. Az MRI vizsgálat jelenleg az egész orvostudomány egyik kiemelkedő csúcsát jelenti, haszna és jelentősége a betegellátásban rendkívüli. Ez a módszer rendelkezik a CT nagyfokú biztonságával, sőt sok területen az MRI meg is haladja ezt, jelenleg a legtöbb képi információt adja az emberi testről.

Az eljárás egyik legfontosabb előnye, hogy nem használ röntgensugarat, hanem mágneses térben rádióhullámok segítségével, a szervezet protontartalmával összefüggően történik a képalkotás. Az MRI vizsgálattal olyan betegségek is kimutathatók, amelyek röntgennel nem vizsgálhatók. A vizsgálat teljesen fájdalommentes és veszélytelen, mellékhatása nem ismert. Az MRI készülék káros sugarak kibocsátása nélkül működik, ezért teljesen biztonságos, így az MRI vizsgálat  szükség szerinti gyakorisággal ismételhető és kisgyermekek esetén is biztonsággal alkalmazható.

Az MRI vizsgálat átlagosan 30 percet vesz igénybe. Az MRI vizsgálatok kb 90 %-a intravénás kontrasztanyagok adása nélkül történik, egyes eltérések minél pontosabb tisztázása érdekében intravénás kontrasztanyag használatára kerülhet sor, így tovább növekszik az alkotott kép pontossága és ennek eredményeképp jobban elkülöníthetők az egyes szervek, a kóros elváltozások ( kontrasztanyag beadásáról minden esetben a radiológus szakorvos dönti el, hogy szükséges-e).Mivel MRI központunkban az egyik legmodernebb nyitott MRI készülék üzemel, ezért a máshol tapasztal bezártság érzés nem jelentkezik, igy lehetővé vált a kisgyermekek és a klausztrofóbiás betegek problémamentes vizsgálata is. A páciens egy kellemesen nagy légterű térben fekszik, az MRI vizsgálat teljesen fájdalommentes, kimagaslóan megbízható eredményt biztosít.

Pacemakerrel, implantátumokkal, a terhesség első 12 hetében, illetve bizonyos esetekben állandó fogszabályzóval rendelkező  betegek  MRI vizsgálata nem minden esetben lehetséges, így ha Ön bármelyikkel rendelkezik úgy kérjük, hogy bejelentkezés előtt feltétlenül érdeklődjön szakembereinknél, hogy az Ön esetében a kívánt MRI vizsgálat elvégezhető e?

Mit lehet vizsgálni MRI vizsgálattal?

MRI vizsgálattal lényegében minden szerv vizsgálható, az MRI diagnosztikával ábrázolhatóak az agy, a teljes gerinc, az ízületek,(pl. váll, csípő, boka, csukló, könyök, kéz stb.) valamint kimutatható e szervek daganatos, gyulladásos betegsége, sérülése.  Az MRI vizsgálat jelenleg a legpontosabb radiológiai eljárás a gerincelváltozások kimutatásában. A vizsgálattal mind a csigolyák szerkezetéről, mind a porckorongok állapotáról képet kapunk, alkalmazásával a legrészletesebb analízisre van lehetőség. A módszer a degeneratív (kopásos), valamint a daganatos betegségek korai felismerésében egyaránt elsődleges szerepet tölt be. A másik fontos előnye az MRI vizsgálatnak, hogy olyan korai eltéréseket, melyek csontvelő oedemával (vizenyővel) járnak, csak ezzel a képalkotó módszerrel lehet kimutatni. Ilyen például a combfej elhalás. Csípőfájdalom esetén sokszor nem mutat eltérést sem a röntgenfelvétel, sem az ízületi ultrahangvizsgálat. Mire a combfej elhalásának csontelváltozása röntgentünetet ad, addigra a folyamat visszafordíthatatlanná válik, és előbb-utóbb csípőprotézisre lesz szükség. Viszont az MRI vizsgálat segítségével időben diagnosztizálható a csontvelő vizenyő és egyéb korai kísérő tünetei. Ha ebben a stádiumban fedezzük fel a betegséget, akkor megfelelő kezeléssel teljes gyógyulás érhető el.

Az MRI vizsgálatok radiológiai szakorvos által felügyelt szakképzett asszisztencia jelenlétében történnek.

Ha bármilyen fémallergiája van (pl. nikkel), feltétlenül tájékoztasson bennünket (kontrasztanyagot ebben az esetben nem adhatunk)!

 

A vizsgálat orvosi rendelvényre, vagy saját részre is kérhető és készíthető.

Mivel központunk magánintézet így a vizsgálatokat az árlistánk szerinti díjazás ellenében végezzük.

A vizsgálat ára tartalmazza az elvégzett vizsgálatot, 1 db CD lemezt a képanyaggal, amelyet a vizsgálat után azonnal odaadunk, illetve a szöveges értékelést, melyet 10 munkanapon belül a kívánt módon eljuttatunk pácienseink részére (e-mail, posta).

Központunkban elérhető MR vizsgálatok:

Koponya MRI

Arckopnya MRI

Belső fül MRI

Orbita MRI

Gerinc (nyaki, háti, ágyéki) MRI

Ízületek MRI

Hypophysis (Sella) MRI

Bankkártyával kizárólag hétköznap 09.00-17.00 óra között lehet fizetni!

Kontrasztanyagos vizsgálatok előtt egy hónapnál nem régebbi laborlelet szükséges (vesefunkciók: kreatinin, karbamid, eGFR)

A következő EP kártyákkal lehet  fizetni: Patika, Medicina, Vitamin, Navosz, Allianz, Vasutas, MKB, OTP 

Pstika Egészségpénztár
Medicina Egészségpénztár
Vitamin Egészségpénztár
Navosz Egészségpénztár
Allianz Egészségpénztár
Vasutas Egészségpénztár
MKB Egészségpénztár
OTP Egészségpénztár